/ Aktualno軼i Aktualno軼i
05.07.2011
Prezydencja od kuchni: Wojskowi kucharze promuj polskie smaki w Brukseli.
05.07.2011. Bruksela. Wojskowi kucharze b璠 promowa polskie smaki na mi璠zynarodowych salonach. Przygotuj przyj璚ie z okazji rozpocz璚ia przez Polsk Prezydencji w Radzie Unii Europejskiej.

 

Na przyj璚ie wydane przez Polskiego Przedstawiciela Wojskowego przy NATO zaproszeni zostali wojskowi dyplomaci akredytowani przy NATO i Unii Europejskiej - Tym razem nie b璠ziemy gotowa 穎軟ierskiej grochówki - wyja郾ia p趾 Leszek Staniszewski z Inspektoratu Wsparcia Si Zbrojnych - B璠zie za to bogactwo innych tradycyjnie polskich smaków.

Wojskowi kucharze na przystawk podadz trzy rodzaje ryb: w璠zonego 這sosia ba速yckiego z sosem chrzanowym, grillowanego sandacza z sosem koperkowym i gotowanego pstr庵a z sosem porowym. Jako danie gówne na brukselskich salonach pojawi si pier z kaczki na modrej kapu軼ie z gruszk i 簑rawin. Deser b璠zie nieco mniej tradycyjny - Przygotujemy deser z passiflory w czekoladzie - dodaje p趾 Staniszewski - To jedno z naszych popisowych da. Staramy si prezentowa bogactwo polskich smaków. Jednocze郾ie chcemy pokaza, 瞠 twórcze po陰czenie tradycji i kulinarnych nowinek mo瞠 przynie嗆 niezwykle ciekawe rozwi您ania.

Oprócz obiadu, dla zaproszonych go軼i b璠zie przygotowanych jeszcze wiele innych atrakcji kulinarnych. B璠 rybne przek御ki na zimno. B璠 kopytka z pulpecikami, bigos, 簑rek oraz pierogi z mi瘰em i kapust. Na amatorów polskich w璠lin, kabanosów, domowego smalcu, ogórków kiszonych i grzybów b璠zie oczekiwa stó wiejski. Nie zabraknie typowo polskich s這dko軼i: sernika, makowca czy piernika.

Wojskowi kucharze do Brukseli jad nieprzypadkowo. Wspólnie z kolegami z Czech, S這wacji i W璕ier przygotowywali ju przyjecie z okazji rocznicy akcesji do NATO. W ubieg造m roku, pod wodz p趾 Staniszewskiego zdobyli dwa wyró積ienia podczas Kulinarnego Pucharu 安iata odbywaj帷ego si Luksemburgu. Wcze郾iej przywie幢i dwa br您owe medale z Olimpiady Kucharskiej w Erfurcie.

- Puchar 安iata czy Olimpiada Kucharska to imprezy, na które przyje盥瘸j najlepsi kucharze na 鈍iecie, to 鈔odowisko mistrzów w swoim fachu, prawdziwych artystów. Stan望 z nimi w szranki i jeszcze wróci z tej rywalizacji z tarcz to dla nas wielki honor - przyznaje p趾 Staniszewski - Przy okazji mo積a si naprawd wiele nauczy.
Czternastoosobowa dru篡na sk豉da si z najlepszych kucharzy w polskim wojsku. Na co dzie s逝膨 lub pracuj w jednostkach Wojsk L康owych, Si Powietrznych, Marynarki Wojennej i Inspektoratu Wsparcia. Gotuj tradycyjn 穎軟iersk grochówk lub schabowego z kapust. Jednak, jak wielokrotnie ju to udowodnili, potrafi równie przyrz康zi wykwintne dania, które wzbudzaj uznanie najbardziej wybrednych smakoszy.

A pi璚ioro spo鈔ód czternastki kulinarnych mistrzów pochodzi z jednostek Inspektoratu Wsparcia. Starszy szeregowy Piotr Welter i El瘺ieta Smaruj na co dzie gotuj w bydgoskim batalionie dowodzenia Inspektoratu Wsparcia. S豉womir Pukniel jest pracownikiem 1 Brygady Logistycznej. Anna ζzur i starszy sier瘸nt Adam Cichocki pochodz z toru雟kiej 1 Bazy Materia這wo-Technicznej. Ekipie wojskowych kucharzy w wyprawie do Brukseli towarzysz kapitan Sylwester Kopaczewski i starszy chor捫y Leszek Kaczmarek z 1 Brygady Logistycznej, którzy odpowiadaj za dobór produktów, transport do unijnej stolicy oraz przygotowanie sprz皻u.

Jak podkre郵aj nasi kucharze, pomimo 瞠 wojskowa grochówka z kuchni polowej oraz gotowanie na konkursach kulinarnych to dwa ró積ie 鈍iaty, w obydwu sytuacjach trzeba by profesjonalist i wk豉da du穎 serca w to co si robi. W wojskowej stoówce lub na poligonie gotujemy wed逝g 軼i郵e okre郵onych receptur, ze standardowych produktów - mówi st. szer. Piotr Welter - Na konkursach liczy si kreatywno嗆. Tam kucharz musi wykaza si swoj innowacyjno軼i i artystyczn wizj, a jednocze郾ie mistrzowskim opanowaniem rzemios豉. Jednak jak zaraz dodaje ugotowanie dobrej grochówki to te wielka sztuka i wcale nie jest pewne, 瞠 ka盥y szef kuchni z wykwintnej restauracji sprawdzi豚y si na poligonie gotuj帷 dla wyg這dnia貫j kompanii wojska, która w豉郾ie wróci豉 z nocnych manewrów.

Nasi kucharze 陰cz帷 te dwa ró積e 鈍iaty 豉mi stereotypy. Udowadniaj, ze wojskowy kucharz nie powinien kojarzy si ju z obrazem s逝sznej postury jegomo軼ia nak豉daj帷ego du膨 chochl kasz do aluminiowej mena磬i. Gotuj smaczne, dobrze skomponowane i zdrowe potrawy spe軟iaj帷e najwy窺ze wymagania jako軼iowo - sanitarne. A jak trzeba potrafi zaskoczy czym nietypowym, na przyk豉d kuchni molekularn, potrawami fusion lub deserem z passiflory.

Niektórzy na swoim koncie maj równie kurs gotowania ekstremalnego. Starszy sier瘸nt Adam Cichocki gotowa w na misji Czadzie dla saperów i logistyków z grupy in篡nieryjno - przygotowawczej , którzy na afryka雟kiej pustyni od zera budowali baz wojskow dla polskiego kontyngentu. - Jak przylecieli鄉y do Iriby, w pierwszych dniach misji posi趾i przygotowywali鄉y na kuchniach polowych rozstawionych w szczerym polu. Trudne polowe warunki starali鄉y si naszym 穎軟ierzom umili smacznymi posi趾ami, dobrym s這wem i u鄉iechem - wspomina Cichocki - Na co dzie dokucza straszliwy upa. Przy kuchni temperatura powietrza si璕a豉 90 stopni. Jednak najgorsze by造 burze piaskowe albo ulewy w czasie pory deszczowej. Pó幡iej, kiedy mo積a by這 rozwin望 kuchnie kontenerowe by這 ju 豉twiej. To 鈍ietny sprz皻. Doskonale sprawdza si na misjach i na poligonie. Ze wspomnie wy豉nia si obraz ci篹kiej codziennej s逝瘺y. Jednak zapytany czy drugi raz pojecha豚y na tak trudn misj sier瘸nt Cichocki bez wahania odpowiada pytaniem na pytanie - Kiedy i gdzie mamy lecie?

Nasi kucharze jako recept na sukces wskazuj ci篹k prac. Aby zosta przys這wiowym mistrzem patelni potrzeba oczywi軼ie odrobin kulinarnego talentu, ale najwa積iejsza jest zdolno嗆 i ch耩 do nieustannego uczenia si i doskonalenia swoich umiej皻no軼i. To nieko鎍z帷a si pogo za doskona這軼i. Na konkursach podpatruj najlepszych kucharzy 鈍iata, ucz si od siebie nawzajem, wspólnie wymy郵aj nowe potrawy. Przed wyjazdem na olimpiad kucharsk trenuj w co drugi weekend przez osiem miesi璚y. Jednocze郾ie normalnie pracuj w swoich jednostkach, je盥膨 na poligony, zabezpieczaj najwa積iejsze wojskowe przedsi瞝zi璚ia, takie jak cho熲y oficjalna uroczysto嗆 przyj璚ia polskich F-16. Jak podkre郵aj przez te wspólne wyjazdy z篡li si ze sob. Stali si nie tylko dru篡n mistrzów, ale równie, a mo瞠 przede wszystkim paczk zagranych przyjació. S dla siebie jak druga rodzina.

Ich pasja nie ogranicza si tylko 篡cia zawodowego. W 2010 roku w Krakowie brali udzia w biciu rekordu Guinnesa na najd逝窺z pizz na 鈍iecie. - To by豉 niesamowita frajda - mówi Anna ζzur - Wraz z kolegami z ca貫j Polski upiekli鄉y pizz, która mia豉 ponad kilometr d逝go軼i. Udzielaj si w Stowarzyszeniu Kucharzy Pomorza i Kujaw oraz Akademii Sztuki Kulinarnej. Uczestnicz w organizacji pokazów nowych trendów kulinarnych. W ramach szkole przekazuj swoje do鈍iadczenie m這dszym kolegom. W czasie
ostatniego fina逝 Wielkiej Orkiestry 安i徠ecznej Pomocy cz瘰towali Bydgoszczan wojskow grochówk pomagaj帷 zbiera datki. Wszystkich z nich mo積a zaliczy do grona ludzi pozytywnie zakr璚onych.

W Brukseli b璠 promowa polskie smaki. Mo瞠 dzi瘯i temu smakoszom przysmaków przygotowanych przez naszych kucharzy serce mocniej drgnie na s這wo Polska? Wszak nie od dzi wiadomo, 瞠 droga do serca wiedzie przez 穎陰dek…

foto >>>

rzecznik prasowy IWspSZ

mjr Robert WINCENCIK


wszystkie >>>
© 1BMT 2008 - 2019